DOLAR 32,5705 % 0.01
EURO 34,9171 % 0.05
STERLIN 40,6470 % 0.2
FRANG 35,7065 % 0
ALTIN 2.435,98 % 0,24
BITCOIN 66.570,99 0.114

Enflasyon kendiliğinden düşer mi?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Enflasyon kendiliğinden düşer mi?
0

Fiyatların günden güne yükseldiği, iğneden ipliğe her şeye zam geldiği, enflasyonun % 80 olduğu bir ülkede ekonomik savaş veriyoruz.

Enflasyon düşmediği için dolar ve Euro kurunu kontrol altına alamıyoruz. Böyle giderse dolar ve Euro kuru daha da çok artacaktır. Böyle olunca ekonomimiz günden güne daha da işin içinden çıkılmaz bir hale gelecektir. Onun içindir ki mevcut ekonomi böyle gidemez. 

Dolar ve Euro’nun çıkması bazı kesimlerin işine geliyor. Çünkü parası olan zenginler daha çok zenginleşiyor. Bu arada fakir olanlar daha da fakirleşiyor. Zaten zar zor geçinmek zorunda kalan halk, daha çok zor günler yaşayacaktır. 

Ülkemizde “Orta Sınıf kalmadı”

Eskiden Ülkemizde bazı sınıflar vardı ; Zenginler sınıfı, orta sınıf ve fakirler sınıfı. Ama son yıllarda bu sınıflar değişti. Artık yalnızca zenginler sınıfı ve fakirler sınıfı kaldı. Yani orta sınıf ( orta direk) bitti. Kısacası orta sınıf artık fakirleşti. Günden güne de daha da fakirleşiyor.

Ekonominin düzelmesi için enflasyonun düşürülmesi şarttır

Covid-19 ile başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşı ile devam eden yüksek enflasyon, şu an itibariyle ülkemizin en büyük sorunlarından birisidir. Ayrıca öncelikle çözülmesi gereken sorunların en başında geliyor.

Alım gücümüzün günden güne azaldığı, ağırlığını omuzlarımızda hissettiğimiz yüksek enflasyonun bir an önce düşmesi yönünde el birliğiyle, hem hükümetin, hem de biz tüketicilerin bir şeyler yapması gerekiyor.

Burada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faiz kararı hakkında yorum yapmak istemiyoruz. Doğrudur, yanlıştır tartışılır. 

Bununla beraber Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sürekli vurguladığı ve üzerinde durduğu söylemler piyasada pek itibar edilmemeye başlandı. Sürekli olarak aynı kelimelerle ve ifadelerle açıklamalar yapan Nebati, ekonomide rahatlık sağlanamayacağı itibarını oluşturdu. Ayrıca toplum enflasyonun düşeceğine ve fiyatların ucuzlayacağına eskisi kadar inanmıyor. Yani toplum yüksek enflasyon konusunda umutsuzluk içinde ve endişe verici tutum içinde hareket ediyor.

Enflasyon kendi kendine düşer mi?

Enflasyon kendi kendine düşmeyeceği için, bizlerin enflasyonu düşürmek için bir şeyler yapması gerekiyor. Özellikle aşırı tüketimden vazgeçmek zorundayız. Taleplerimizi kısmak zorundayız. Çünkü enflasyonu etkileyen en büyük faktörlerin başında arz ve talep dengesi gelmektedir. 

Bununla birlikte yüksek enflasyon  geçici arzdan ya da savaş gibi etkenler haricinde, ayrıca farklı şoklardan kaynaklanıyorsa, o zaman kendiliğinden düşebilir. Aksi halde enflasyon kendiliğinden asla düşmez. 

   Saygılarımla!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP