DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.652,46 1.077

Hanımın namazını bozmak ve Namazı bozan çeşitli davranışlar

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Muhterem Kardeşlerim…
Bir kimse, Namaz kılan hanımını şehvetsiz öpse bile, kadının Namazı bozulur. Şehvetle hanımını tutarsa yine hanımın Namazı bozulur.
Efendim;
Namaz kılan hanıma bunun gibi şeyler yaparak hanımının Namazının bozulmasına sebep olmak günah olur. Şaka olarak da, ciddi olarak da, Namaz kılan hanıma böyle şeyler yapmamalı.

Namaz kılarken şehvet hâsıl olmasa da, kocası tarafından öpülen kadının Namazı bozulur, fakat şehvetlenmedikçe karısı tarafından öpülen kocanın Namazı bozulmaz. Şehvetlenirse, onun da bozulur, ancak Namaz kılan öpülmez, çünkü öperek Namazı bozdurmak haramdır.

Namazda olduğunu bildirmek

Dükkânın arka tarafında Namaz kılan kimsenin müşterisi gelince, orada olduğunu ve Namazda olduğunu bildirmek için öksürünce, bir harf çıkacak kadar az olursa Namaz bozulmuş olmaz, mekruh olur. Bir harften daha fazla olursa Namazı bozar, fakat Kur’an-ı Kerimi yüksek sesle okursa, Elhamdülillah, Allahü Ekber veya Sübhanallah derse, Namazı bozulmuş olmaz. (Halebi)

Namaz kılana selam

Namaz kılan kimseye selam verilse, o da işaretle alsa veya bir soru sorulsa o da işaretle cevap verse, eliyle, gözüyle, başıyla, kaşıyla selamı almak, Namazı bozmazsa da Mekruh olur, fakat sorulan bir suale evet veya hayır manasına gelen bir işaretle, başıyla, eliyle veya gözüyle cevap vermesi Mekruh değildir. (Halebî, S. Ebediyye)

Namaz kılmakta olan kimse, kendisini çağırana veya içeriye girmek için izin isteyene, Namazda olduğunu anlatmak için Elhamdülillah veya Sübhanallah dese veya açıktan sesli okumaya başlasa Namazı bozulmaz.

Kıraati unutmak

Bir kimse, kıyamda Sübhaneke’den sonra, kıraati unutup rükûa gitse, sonra secdeye giderken hatırlasa, kalkıp kıraati yapsa, sonra secdeye gitse, Namazı bozulmuş olur.
Kıraati yaptıktan sonra tekrar rükûa gidilmesi şarttır. Yani önceki rükû geçerli olmaz. Kıraatten sonra yeni bir rükû yapılır. Çünkü rükû gibi tekrarlanmayan rükünler arasında tertibe riayet etmek yani sıra ile kılmak Farzdır.

Hatalı okumak

Kadir suresindeki melaiketü yerine melaiketi okumak Namazı bozmaz. Buna irab hatası denir. İrab hataları Namazı bozmaz. Melaikete dense de bozmaz.

Eksik okumak

Kul diye başlayan Âyetlerin başındaki kul kelimesini unutanın, mesela “Kul inne salati ve nüsuki…” diye başlayan Âyetteki kul kelimesi unutulsa Namaz bozulmuş olmaz.
O Âyet-i Kerimenin manası şöyledir:
“De ki: Şüphesiz benim Namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” [Enam 162]
Sadece baştaki “Kul=De ki” kelimesi söylenmemiş olur.

Namazda öksürmek

Namaza durunca, önümüzden çocuk geçiyor. Ona mani olmak için, öksürmek yani öksürür gibi yapmak Namazı bozar. Çocuğun önümüzden geçmesi Namaza zarar vermez. Büyük insan da geçse yine Namaz bozulmuş olmaz. Günahı, geçene olur. Çocuğa zaten günah olmaz.

Namazda olduğunu bildirmek için öksürmek de namazı bozar. (Halebi)
Boğazından, özürsüz, öksürür gibi ses çıkarmak Namazı bozar. Kendiliğinden olursa bozmaz. (S. Ebediyye)

Çocuğa mani olmak için veya Namazda olduğunu bildirmek için yahut biri, (Orada mısın?) derse orada olduğunu haber vermek için, öksürmek Namazı bozar.

Rükû tesbihi

Rükûda yanlışlıkla secdede okunan tesbihi söylemek, secdede de, rükûda okunan tesbihi söylemek Namazı bozmaz.

Kıyamda iken oturmak

Bir kimse dört rekâtlı bir Farzı kılarken, ilk oturuşu unutup ayağa kalkınca, geri oturup Ettehıyyatü’yü okusa Namazı bozulur. Çünkü birinci oturuş Farz değildir. O kimse başlamış bulunduğu Farz olan kıyamı, Farz olmayan oturuş için terk etmekle tam bir cinayet işlemiş olur, Namazı bozulur. (Halebî)
Bozulmaz diyen Âlimler varsa da, ihtiyaten Halebî’deki kavle uyulmalıdır.

Yağmuru yutmak

Namaz kılarken ağzımıza yağmur suyu kaçsa veya yüzümüzden akan su, ağzımıza girse, yutmadan sadece ağıza girmekle Namaz da, Oruç da bozulmuş olmaz. Boğaza kaçarsa o zaman bozulur. S. Ebediyye’de, “Boğaza yağmur, kar kaçsa, Oruç da, Namaz da bozulur” deniyor.

Namazda, bir rükünde, üç kere bir yerini kaşımak, yahut elini kaldırarak birbirine vurmak Namazı bozar.

Namazda bir kelime de söylense Namaz bozulur.

Namaz kılarken, özürsüz, göğsünü kıbleden çevirince, Namaz hemen bozulur. Yüzünü, başka uzvunu çevirmekle Namaz bozulmaz, mekruh olur. Elinde olmayarak çevrilince, bir rükün devam ederse, Namazı bozar.

Necis yerde durmak ve secde etmek, Namazı bozar. Necis yere temiz şey serilirse, bozmaz.

Namaz kılarken, rükuyu unutup secdeye giden, Namazın Farzlarından bir rüknü terk eden kimse, bu rüknü Namaz içinde ifa etmez, yerine getirmez ise, Namazı bozulur.

Namaz kılarken bir kelime de söylense Namazı bozar. Hatta bilerek, bilmeyerek, zorla veya unutarak da söylemek, hep bozar.

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP