reklam
hava 20° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 32,3273 % % 0.22
EURO 35,1092 % % -0.13
GRAM ALTIN 2.308,42 % % 1,36
ÇEYREK A. 3.774,26 % % 1,36
BITCOIN 2.288.335 % 2.61
SON DAKİKA
Google News

Namazda meal okumak ve çeşitli yanlışlıklar

Son Güncelleme :

02 Ekim 2022 - 15:10

Namazda meal okumak ve çeşitli yanlışlıklar

Muhterem Kardeşlerim…
Namazda Kur’an meali okunursa o Namaz sahih olmaz. İhlas sûresinden sonra daha önceki sûrelerden biri okunmaz, mekruh olur. İkinci rekâtta okunan birinci rekâttakinden üç Âyet fazla olamaz, mekruhtur.

Namaz kılan kimse, özürsüz, göğsünü kıbleden çevirince, bu hâl, o kimsenin Namazını hemen bozar. Yüzünü veya başka uzvunu, kıbleden başka bir tarafa çevirince, bozmaz ise de, mekruh olur. Elinde olmayarak, göğsü kıbleden çevrilince, bir rükün miktarı devam ederse, bozar.

Namazda kıbleye karşı bir saf, bir buçuk metre kadar yürüyünce Namaz bozulmaz. Kıbleye karşı değilse veya kıbleye karşı devamlı olarak daha çok yürürse, Namaz bozulur. Bunun için, yürüyerek Namaz kılmak caiz değildir.

Namazda iken dişi kanayan bir kimse, bu kanı yutarsa, Namazının bozulup bozulmaması konusunda Halebî-yi Kebîrde deniyor ki:
“Dişleri arasından akan kanı yutarsa, ağız dolusu olmadıkça, Namazı bozulmaz.” Ağız dolusu yutsa da abdesti bozmaz.

Cemaatle Namaz kılarken, dışarıdan birisi, biraz yer açın dese, cemaatten biri de, yer açsa, başkasının sözü ile yerini değiştirmek veya yanına gelene, onun sözü ile yer açmak Namazı bozar. Fakat, biraz sonra, onun sözü ile değil de, kendiliğinden hareket ederse bozmaz.

Cemaatle Namaz kılan kimse, kendi İmamından başkasının yanlışını çıkarıp, müdahale ederse, bu hal Namazı bozar.

Namaz kılarken, boğazını temizlemek için öksürür gibi yapmak, boğazından özürsüz, öksürür gibi ses çıkarmak Namazı bozar. Kendiliğinden olursa bozmaz. Okumayı kolaylaştırmak için yapılırsa, zararı olmaz.

Namaz kılarken, secdeyi fazla yapmak, bir yerini kaşımak gibi hareketler, yani Namazdan olmayan fazla hareketler, namazı bozar. Rükuyu ve secdeleri çok yapmak ve abdest almaya gitmek bozmaz. Akrep, yılan öldürmek gibi özürlü çok hareketler de bozmaz. Bir elin hareketi üçten az olursa bozmaz. İki el ile bir hareket de bozar denildi. Namaz içindeki tekbirlerde, elleri kulaklara kaldırmak bozmaz, mekruhtur.

Namazda, ağrılar sebebiyle ağlayan kimsenin ağrı, üzüntü sebebi ile, sesli ağlamak Namazı bozar. Sessiz gözyaşı ile veya Cenneti, Cehennemi hatırlayıp sesli ağlarsa, bozulmaz. Hasta, elinde olmayarak ah, of der ve ağlarsa bozulmaz.

Namazda, Allahü Teâlâ’nın ve Peygamber Efendimizin isimlerini işitince “Celle celâlüh” ve “Sallallahü aleyhi ve sellem” demek Namazı bozar. İsimlerini Namaz dışında söyleyince, işitince, yazınca bunları söylemek ve yazmak, birincisinde vacip, tekrarında müstehabdır.

“Camide Namazdayken telefon çalarsa, selam verip Namaz bozulur, telefonu susturup tekrar Namaza devam edilir” diye düşünerek Namazı bozmak haramdır. Zaruretsiz Namazı bozmak haramdır. Telefonun çalması huşû’a mani olursa Namaz mekruh olur. Mekruha mani olmak için haram işlenmez. Amel-i Kesir olmadan, yani Namazı bozan çok iş yapılmadan, bir elle sesi kapatılabilir. Kapatılmasa da Namaz bozulmuş olmaz.

“Allahü Ekber” ifadesini, “Allaahü Ekber” şeklinde, yani la hecesini laa diye uzatarak söylemek namazı bozmaz. Fakat Allah kelimesinin başındaki elifi uzatarak “Aaallahü” demek veya Ekber kelimesini “Ekbaar” diye uzun söylemek mânâyı değiştirir. “Aaallahü ekber” demek, “Allah, acaba büyük mü?” mânâsına gelir ve namazı bozar. (S. Ebediyye)

Bazı camilerde Müezzinler, Kameti, ara Tekbir ve Namaz sonundaki tesbihleri çok yüksek sesle bağırarak okuyorlar. Bu sebeple o anda Namaz kılanlar şaşırmaktadır. Böyle yüksek sesle okumak dinen uygun olup olmadığı konusunda Dürr-ül-Muhtârda konu ile alakalı olarak deniyor ki:
“İmamın sesi yetişmediği zaman, Müezzinlerin yüksek sesle, cemaate bildirmesi caiz ise de, çok bağırmaları Namazlarını bozar. Çünkü, bağırarak okumak, dünya sözü konuşmak gibidir. İmamın Namazda, ihtiyaçtan fazla yüksek sesle okuması, Namazı bozmaz ise de, haramdır.”
Görülüyor ki, Müezzinlerin bağırarak, Namaz kılanları şaşırtmaları haramdır.

Namazda konuşulursa, bilerek yada bilmeyerek, zorla veya unutarak da olsa konuşmak, Namazı bozar.

Namaz kılarken, ah, of diye sesli olarak inlemek uf diye sıkıntıyı bildirmek, Namazı bozar.

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İlk Havadis located at Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset , Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset, Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset . Reviewed by 70 customers rated: 1 / 5