reklam
hava 14° Orta
DOLAR 32,4460 % % 0.23
EURO 35,1514 % % -0.06
GRAM ALTIN 2.324,83 % % 0,19
ÇEYREK A. 3.801,09 % % 0,19
BITCOIN 2.290.571 % 1.528
SON DAKİKA
Google News

Öfkesini yenmek

Son Güncelleme :

27 Kasım 2022 - 12:32

Öfkesini yenmek

Muhterem Kardeşlerim…
Herkes kızar. Dinimizde kızmamak değil, öfkesini yenmek istenmiştir. Dinimizin emirlerine uyup yasak ettiklerinden kaçan öfkesini yener, sabra kavuşur. Dinimiz, yapılması imkansız olan şeyi emretmez. Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:
“Hak Teâlâ, kendini sabretmeye zorlayanı sabretmeye muvaffak kılar.” [Buhari]

Sabrın imanla ilgisi vardır. Peygamber Efendimiz, Eshab-ı Kiramdan bazılarına, “İmanınızın alameti nedir?” buyurdu. Onlar da, “Genişlikte şükreder, darlıkta sabrederiz ve Allahü Teâlâ’nın kaza ve kaderine razı oluruz” diye cevap verince, “Yemin ederim ki siz müminsiniz” buyurdu. Başka bir zaman, “İman nedir?) diye sual edenlere, “Sabırdır” buyurdu. Yine, “Sabrın imandaki yeri, başın bedendeki yeri gibidir. Başsız beden olmayacağı gibi, sabırsız iman da olmaz” buyurdu. Sabretmeyenin imanı zayıf demektir. Hadis-i Kudside, “Takdirime razı olmayan, belaya sabretmeyen, nimetlerime şükretmeyen, kendine başka ilah arasın”buyuruldu.

Sabır üç çeşittir:
1- Belaya sabır,
2- Din bilgilerini öğrenirken ve ibadetlerini yaparken sabır,
3- Günah işlememek için sabır.
Hadis-i Şerifte, “Belaya sabredene üç yüz, ibadet yapmaya sabredene altı yüz, günah işlememeye sabredene ise, dokuz yüz derece ihsan edilir” buyuruldu.

Belaya sabır hakkında Hadis-i Şeriflerde buyuruldu ki:
“Allahü Teâlâ buyurdu ki: -Bedenine, evladına veya malına bir musibet gelen, Sabr-ı Cemille karşılarsa, kıyamette ona hesap sormaya hayâ ederim.” [Hakim] “Nimete kavuşunca şükreden, belaya uğrayınca sabreden, haksızlık yapınca af diler, zulme uğrayınca bağışlarsa, onlar emniyet ve hidayettedir.-” [Taberani] “Hoşlanılmayan şeye sabretmekte büyük hayır vardır.” [Tirmizi] “Bir gece başı ağrıyan, Allahü Teâlâ’dan geldiği için buna razı olup sabrederse, yeni doğmuş gibi günahlardan temizlenmiş olur.” [İbni Ebiddünya] “Sevmediklerinize sabretmedikçe, sevdiklerinize kavuşamazsınız.” [İ.Maverdi]

Kur’an-ı Kerimde mealen buyuruldu ki:
“Ey iman edenler, sabredin, sabretmekte birbirinizle yarış edin!” [A.İmran 200] “Güzel sabret!” [Mearic 5]

Güzel sabır, gelen belaya razı olup, açıklamamak ve şikayette bulunmamak demektir. Güzel sabreden, dünya ve ahirette kurtuluşa kavuşur.
Hadis-i Şerifte buyuruluyor ki:
“Acıya sabredip uğradığı felaketi gizlemesi ve kimseye şikayet etmemesi, kişinin Allahü Teâlâ’yı iyi tanımış olmasındandır.” [İ.Gazali]

Hikmetli sözler

Sabır, tökezlemeyen binek, kanaat ise bükülmeyen kılıçtır.
Üzülmek istemiyorsan, kaybedince seni üzecek bir şeyi kazanmaya çalışma.
Her musibetin geçici olduğunu bilen, belaya maruz kalınca kendisini tesellide başarılı olur.
Musibete sabırsızlık göstermek, ondan da büyük musibettir.
Belaya sabredilmezse, musibet iki olur.

Musibete maruz kalıp gözü çıkan, kulağı sağır olan veya başka azası yok olan müminin günahları affolacağı için, ahirette büyük mükafata kavuşur.
Hadis-i Şerifte de, “Bir uzvu noksan olanın aklı fazlalaşır) buyuruldu. Elbette akıl noksanlığı, beden noksanlığından daha kötüdür. (Edeb-üd-Dünya)

Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
İnsana gelen elemler, Takdir-i İlahi ile gelmektedir. Razı olmak gerekir. İbadetlere devam, elemlere, hastalıklara sabredebilmelidir. Allahü Teâlâ’nın kereminden afiyet beklemelidir! Mahluklardan bir şey beklememeli, her şeyin Hak Teâlâ’dan geldiğini bilmelidir! Dertlerden, elemlerden kurtulmak için dua ve istiğfar etmelidir! O’nun takdiri, iradesi olmadıkça, kimse kimseye zarar veremez. Bununla beraber, sebeplere yapışmak, Peygamberlerin yoludur. Sebeplerin tesirini de Allahü Teâlâ’dan talep etmelidir! (c.1, m.72)

Hazreti Hızır buyurdu ki:
“Güler yüzlü ol, hiddetlenme! Hep faydalı iş yap, az da olsa zararlı iş yapma! Lüzumsuz dolaşma, boş yere gülme, hiç kimseyi kusurundan dolayı ayıplama, günahların için ağla!”
Sabır ve namaz bütün sıkıntıların ilacıdır. Kur’an-ı Kerimde mealen buyuruluyor ki:
“Ey iman edenler, Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyiniz. Allahü Teâlâ elbette sabredenlerle beraberdir.” [Bekara 153]

Günah işleyene öfkelenmek

Haram işleyeni görünce gadaba gelmek, öfkelenmek iyidir, din gayretinden ileri gelir. Fakat, kızınca, öfkelenince aklın ve İslâmiyet’in dışına taşmamak lazımdır. Günah işleyene, kafir, münafık gibi çirkin şeyler söylemek, haram olur. Haram işleyeni görenin, buna cahil demesine izin verilmiş ise de, yumuşak, tatlı söyleyerek nasihat vermek, iyi olur.
Zira Hadîs-i Şerifte; “Allahü Teâlâ, her zaman yumuşak söylemeyi sever” buyuruldu.

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İlk Havadis located at Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset , Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset, Haber, Spor, Politika, Gündem , Siyaset . Reviewed by 70 customers rated: 1 / 5