DOLAR 32,6030 % 0.39
EURO 34,8042 % 0.19
STERLIN 40,5832 % -0.04
FRANG 35,8708 % 0.74
ALTIN 2.491,85 % 0,30
BITCOIN 2.126.719 4.662

MAĞDURİYETLERİN SAMİMİ VE YAPICI BİR ÜSLUPLA GİDERİLMESİ…

Yayınlanma Tarihi : Google News
MAĞDURİYETLERİN SAMİMİ VE YAPICI BİR ÜSLUPLA GİDERİLMESİ…
0

Toplum hayatımızda geçmişten gelen bazı alışkanlıkları günümüze adapte etmek kolay olmuyor. Toplumumuzun değişik katmanlarındaki bazı evlilik anlayışı mevcut medeni kanunumuza adapte olmakta ciddi bunalımlar yaşamaktadır. Bürokrasimiz bu hususta zaman zaman normalleşme adına bazı yasal düzenlemeler yaparak toplumumuzun mevcut yasalarımıza adapte olmalarına, sosyal hayatlarında uyum sağlayabilmelerine destek olmak için bazı değişikliler ve düzenlemeler yaparak  yasal destek vermektedir. Bineanelyh uzun bir süre geçmesine rağmen zaman zaman bazı yörelerimizde iyi niyet çerçevesinde yapılan ve de gelenek olarak adlandırdıkları evlilik anlayışlarından meydana gelen eşlerin doğan çocukları ve aile fertleri istem dışı mağdur oldukları bilinmektedir. Her şeye rağmen konunun uzmanları bu hususta yol gösterecek, samimi mağduriyetlerin giderilmesi adına çözümeler üretilecek ve böylelikle gelenek ve göreneklerimizde çok anlamlı olan aile yapılarımız sarsılmaz sağlam temellere oturtulacaktır.

Konuyla ilgili bazı mağdur ailelerimiz zaman zaman bizlerden geçmişte yaptıkları, fakat medeni yasalarımıza uymayan çok erken yaşta olmamakla birlikte makul kabul edilecek yaştaki evlilikler neticesine doğan çocuklar büyümekte ve okul çağına gelmektedirler. İşte o zaman sıkıntılar gün yüzüne çıkmakta ve aileler ciddi manada sıkıntılar yaşamaktadırlar.

Geçmişte merhum 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde de buna benzer bazı sıkıntılar tespit edilip bu sıkıntıların giderilmesi gündeme geldiğinde bazı yasal düzenlemeler yapılarak çözüme kavuşturulmuştu.

O döneme ait yapılan çalışmalarla ilgili kısa bir örneği kamuoyumuza sunarak mağdur ailelerin normal aile yapılarına kavuşturulmaları adına samimi ve yapıcı olmak kaydıyla bir nebze olsun yardımcı olacağını ümit ediyoruz.

Turgut Özal dönemi nüfusta kaydı olmayanlara; 2526 sayılı kanuna göre fiilî birleşmelerin evlilik olarak tescili ve evlilik dışı doğan çocukların neseplerinin düzeltilmesi yapıldı. 1981

Doç. Dr. Ahmet Kılıçoğlu

I — FİİLÎ BİRLEŞMELER ve 2526 SAYILI KANUNUN AMACI

  1. A) Fiilî Birleşmeler :

Türk Hukuk Devrimi modern Türk toplumunu yaratma yönündeki en önemli yeniliğini 4.10.1926 tarihinde yürürlüğe giren Medenî Kanun’la getirmiştir.

Bu kanunun toplumumuza kazandırdığı yeniliklerin başında şüphesiz Türk Aile yaşamında monogami, yani tek kadınla evlilik esasının kabulü gelmektedir Bununla Türk kadını için kocasını başka erkeklerle bölüşme şeklindeki çağdışı bir geleneğe son verilmek istenmişti. Ancak kabul edilişinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen kanunun bu yöndeki arzusunun maalesef gerçekleşmediğini ve toplumumuzun bu çağdışı geleneğin zincirinden bir türlü kurtulamadığını görmekteyiz. Zira bugün halen eskiden olduğu gibi özellikle köylerimizde imam nikahıyla resmî olmayan birden fazla kadınla evlenme geleneği devam etmektedir. Bu geleneğin Medenî Kanunumuzun getirdiği yeni sisteme daha ne zamana kadar meydan okuyacağı belli değildir. Bunun en açık kanıtı bu tür fiilî birleşmelerin bazı şartlarla evlilik olarak tescili ve bu birleşmelerden doğan çocukların neseplerinin düzeltilmesi amacıyla çıkarılan kanunlardan 22 Eylül 1981 tarihinde yürürlüğe giren 2526 sayılı kanundur.

Yıl 2022… Köylerimizden ve kentlerimizden imam nikahıyla genç evli ailelerin, gözü yaşlı dedelerin, ninelerin kucaklarında ağlayan  küçük bebekler ve çocuklar ile cezaevleri kapılarında günahsız torunlarının babalarını bekleyişi dikkat çekiyor.

Azımsanmayacak kadar çok olan bu mağdurlar on binler ile ifade edilmektedir.  Medeni kanuna muhalefet ile haklarında yıllar sonra açılan kamu davaları yine yıllar sürerken, bu mağdur tablo uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekmektedir.  Bu mağdurların ve bir gün bile evli kalanlardan alınan süresiz nafaka vs. gibi kader mahkumlarının cezaevlerinden KASSAK Komisyonu Başkanı Sayın Salih Kurt’a bir şekilde ulaştıkları bilinmektedir.

Başkan Salih Kurt’un kader mahkumları için  büyük bir edebî üslup ile kaleme alarak TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazdığı dilekçeye ekte yer verilmiştir.  Konuya istinaden kamuoyunda genel bir affa ihtiyaç olduğu hâsıl olmuştur.  Bu vesile ile Merhum Turgut Özal’ı rahmetle ve minnetle yad ediyoruz.

İbrahim DİNÇ

Anadolu Yakası Haber

29.12.2022

 

YORUM YAP