DOLAR 34,0382 % 0.29
EURO 37,8709 % 0.12
STERLIN 44,8803 % 0.27
FRANG 40,4582 % 0.6
ALTIN 2.755,61 % 0,33
BITCOIN 55.506,98 -2.909

HACI HÜSEYİN KURAN KİMDİR?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
HACI HÜSEYİN KURAN KİMDİR?
0

    AVUKAT MUSTAFA KURAN

 

 

HACI HÜSEYİN KURAN KİMDİR?

Rahmetle andığımız, makamının Cennet, Hazreti Peygamber Muhammed Mustafa‘ya komşu olması duası ile babam Hacı Hüseyin Kuran‘ın hayat hikâyesini yazmak yine bana düştü…

Hacı Hüseyin Kuran, 1906 yılında Viranşehir’de doğmuş, babası (Hemo )Hamit (1886), annesi Şerife (1890) hanımdır. Merhumun babası Tekye Camisi’nin tam karşısında bulunan 4 dönümlük yerde Koru ailesi 240 yıl evvel Bağdat’tan Mardin’e gelerek, Ömerli İlçesi’ne bağlı Ziyaret Köyü’ne sonra da Viranşehir’e Anneabiy Köyü’ne, oradan da Tekye Mahallesi’nde, Tekye Camisi karşısındaki 4 dönümlük yere yerleşip, bahçecilik işi yapmış, sebze-meyve yetiştirmiştir.

Şimdi aynı yerde 8 ev vardır.

Dedemiz Ali Koru’nun mezarı Viranşehir’e 8 kilometre uzaktaki Anneabiy Köyü’ndedir Kuran ailesi, dedelerinden beri öz ve be öz Viranşehirlidirler.

Hüseyin Kuran, askerliğini bitirip Viranşehir’de zahire alım-satımı yaparken Mardinli Şeyh Mehmet Balgün’ün kızı Süheyla ile evlenir ve Süheyla hanımdan 3’ü kız, 8’i erkek 11 çocuk dünyaya getirir. Hepsi yaşamış ve güzel ömür geçirmişlerdir.

Hüseyin Kuran 1968 yılında, Süheyla Kuran da 1973 yılında vefat etmişlerdir. Rahmetlilerin kabirleri eski Viranşehir mezarlığındadır.

Çocukları; Merhum Emine Nebati Kuran, merhum Bedriye Kuran, merhum Ahmet Kuran, merhum Mahmut Kuran, Avukat Mustafa Kuran, Fatma Yüksel Kuran, Merhum Hamit Kuran, Mühendis Alaattin Kuran, Avukat Mehmet Kuran, merhum Aziz Kuran, Hasan Kuran’dır.

Viranşehir’de ilk traktörü getirip çiftçilik yapan Hacı Hüseyin Kuran’dır.

Çiftçiliği büyük arazilerde yapmış, Ceylanpınar’ın İki Cırcıp bölgesinde bulunan 100.000 dönümü ekip biçmiş ve tahıl alım satımına devam etmiştir.

1952’lerden sonra ortağı olan Seydo Çavuş Atilla, Ceylanpınar’da muhtar sonra da belediye başkanı olmuştur. Seydo Çavuş Atila’nın oğlu Mehmet Ali ve Menderes Atilla, Ceylanpınar’da mimarlık ve belediye başkanlığı yapmışlardır.

Arazilerin boş ve sahipsiz olduğu dönemin en büyük çiftçisi Hacı Hüseyin Kuran’dır. Hacı Hüseyin Kuran, zahireci olarak buğday, arpa, mercimek, nohut alım satımını yapmıştır.

Çok ortakları vardı ancak Viranşehir’de en uzun ortaklığı Sako Köyü, şimdiki ismi Tanyeli Köyü ağaları Yasin Kuran ve Übeyit Misafirci ağaları ile yapmıştır.

5-6 yaşındayken Übeyit Ağa’nın, beni ne kadar at üzerinde dolaştırdıklarını, köyde misafir ettiklerini hatırlarken, iki dost ağayı rahmetle anıyorum.

Çocukları; Mali Müşavir Ali Kuran ve İsa Misafirci halen en iyi dostlarımızdır.

Hacı Hüseyin Kuran, 1962 yılındaki ilk hac ziyaretini yapmıştır.

Bize anlattıklarına göre 18 yaşında iken, içinde yaşadığımız güzel Viranşehir’in ismi Tella imiş. Arapça ve Kürtçe çeşitli isimlerinden sonra 1924 yılında ilçemiz Viranşehir ismini resmen almıştır.

Hüseyin Kuran, Viranşehir’de buğday, arpa, mercimek, nohut alım-satımı yaparken, en büyük kızı Emine’yi, güvenli ve çalışkan olan ortağı Seyit Süleyman Nebati ile evlendirir. İşlerini büyüten Hüseyin Kuran ve Seyit Süleyman Nebati’nin zamanla mali durumları da iyileşir ve zenginleşirler.

VİRANŞEHİR’İN İLK TAHIL İHRACATI

Viranşehir’in buğdayı ve tahılını ilk ihracat eden Hacı Hüseyin Kuran ve Süleyman Nebati’dir. Kayınbaba ve damat, Viranşehir’de yetişen tüm tahılları, bilhassa mercimeği, buğdayı, nohudu, arpayı alır, ambarlarına sokar ve sonra da İskenderun yoluyla dış devletlere ihraç ederlerdi.

Gaziantep’in en büyük tüccarlarından Osman Nuri Pekmezci ve İskenderun’da ihracat yapan Lion adlı şahısların kanalı ile Viranşehir tahılları birçok ülkeye ihraç edilmekteydi.

Hacı Hüseyin Kuran ve Süleyman Nebati, Viranşehir ve Ceylanpınar’da yetişen tahıl ürünlerinin büyük bir kısmını alıp ambarlara koyduktan sonra Kuran Kardeşler yazılı 20 tonluk 770 Man ve Mercedes marka kamyonlarla Gaziantep ve İskenderun’a taşırlardı. Şoför olarak nakliyatı yapan, ortakların büyük çocukları Ahmet Kuran ve Mahmut Kuran’ın ihracatta unutulmaz büyük hizmetleri vardır.

Hacı Hüseyin Kuran ve Süleyman Nebati zamanla işlerini büyütürler, mali durumları çok iyi olur. 1970 yılında İstanbul Laleli’de de oğulları Avukat Mustafa Kuran eliyle 13 katlı Babaman Oteli yapılır. Bu otel Viranşehirlerin, Urfalıların, Mardinlilerin, Diyarbakırlıların merkezi olur.

Bu dönemde Kuran, Nebati, Yüksel aileleri İstanbul’a taşınır ve çocukları üniversite mezunu olma imkânlarını bulur. Şu anda bu ailelere mensup 20 civarında avukat, doktor, mühendis, iş insanı vardır.

2022 yılı itibariyle Hüseyin Kuran’ın ailesinden, varislerinden, yani çocuk ve torunlarından; Viranşehir, Şanlıurfa ve Türkiye’nin kalkınmasında önemli görevler alabilecek aziz gençlerimize örnek olsun, çok sevdiğimiz gençlerimiz hedeflerini daha yüksek belirlesin, şehrimize ve ülkemize daha güzel hizmetlerde bulunmayı teşvik etsin, yol göstersin diye bir kaç isim yazmamız faydalı olacaktır.

  1. Hüseyin Kuran’ın oğlu Mustafa Kuran İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirir ve tanınmış bir avukat olur. Av. Mustafa Kuran, halen Tüm Hukukçular Birliği Genel Başkanı, Şanlıurfa Kültür ve Turizm Vakfı (ŞURKAV)’nın İstanbul Temsilciliğini yapmakta olup Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Birliği Genel Başkanıdır. Viranşehir’in ilk lise ve ilk hukuk mezunudur. Kur’an Kursu’nun kurucusudur.

  2. Kızı merhum Emine ve damadı merhum Süleyman Nebati’nin oğlu Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanı’dır, bu arada Viranşehir’in de ilk bakanıdır.

  3. Oğlu merhum Ahmet ve Sebahat Kuran’ın oğlu Selami Kuran, Hukuk Profesörü ve Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin dekanıdır. Prof. Dr. Selami Kuran, televizyonlarda fikri ve ilmi konuşmaları ile takdir toplayan bir akademisyendir.

  4. Kızı Fatma ve merhum Hacı Edip Yüksel’in oğlu Hukuk Profesörü Cüneyt Yüksel, Mardin milletvekilidir ve AK Parti MKYK Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısıdır. Kız kardeşi Saadet Yüksel de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcıdır, başkanıdır.

  5. Oğlu, Garube ve Merhum Mahmut Kuran‘ın çocuğu Nur Hüseyin Kuran‘dır. Türkiye’nin ıslak imza Tuğra büyük firmasının tek sahibidir ve Sanayi Bakanlığı’nda Baş Müşavirlik yapmıştır.

  6. Avukat Mustafa Kuran’ın oğlu Hüseyin Kuran Türkiye’nin en büyük müteahhit ve inşaatçılarındandır. Bolu Sarot Kaplıca villalarını yapandır.

  7. Torunları olarak İstanbul’da çeşitli sektörde faaliyet gösteren Mühendis Alaattin Kuran, Fethi Nebati, Avukat Nezir Nebati, Raci Kuran, Süleyman Kuran, Halil Yüksel, Hakkı Yüksel, Avukat Mehmet Kuran, Turan Kuran, İsmail Kuran, Şebnur Kuran, Bilal Kuran, Veysi Kuran ve hepsiyle iftihar ettiğim ve makalede yer olmadığı için ismini yazamadığım onlarca başarılı torunlar ve onların çocuklarını gösterebiliriz. Bu isimler devlete, millete hizmet eden, milli ve yerli şuura sahip imanlı insanlarımız olması sevindiricidir.

Bütün bunların hepsi merhum Hacı Hüseyin Kuran‘ın çocuk ve torunları ve Aziz Milletimizin hizmetkârlarıdır.

Merhum Hacı Hüseyin Kuran, iş, ev ve ticari hayatında düzgün çalışkan, yardımsever ve asil bir Viranşehir yerlisiydi.

1962 yılında ilk hac ziyaretinden sonra yıllarca Mekke, Medine’yi ziyaret ve tavaf etmiştir. Sonradan çocukları ve torunları da eşleriyle birlikte Beytullah’ı gözyaşları içinde tavaf ederek, Ümmeti Muhammed’e duada bulunmuşlardır.

Kuran Ailesi, bu mukaddes yerlere her sene gelerek anne babalarına dua etmektedirler.

Kâinatın Efendisi Hazreti Muhammed Mustafa (SAV) buyurur ki; Hayırlı eserler bırakanların, hayırlı evlatlar yetiştirenlerin defteri kapanmaz.

Allah (CC), bizleri o defterlerini kapanmayan insanlardan eylesin…

Hadiselere müspet bakan müspet düşünür, müspet düşünen de hayatından lezzet alır. Bu yazıyı okuyanların da hayatlarından lezzet almasını diliyoruz…

HACI HÜSEYİN KURAN’DAN BİRKAÇ SÖZ;

-Düzgün olun, sözünüzde durun, adaletli olun, hayatta başarı sağlar, güven sahibi olursunuz…

-Para ateştir, herkes elinde bu ateşi tutamaz, tutanlardan olun…

-Çocuklarınızı okutun, Kur’an-ı Kerim’in okutun, beyninizi, ruhunuzu, ruh dünyanızı zenginleştirirsiniz…

-Fen ilimlerini öğrenin, başarının sırrı budur…

-Ben öz be öz Viranşehirliyim. Viranşehir’i ve Viranşehirlileri seviyorum ve güven içinde yaşamaları, muvaffak olmaları kalbi duamdır…

-Allah (CC) ilminin karşılığı para olmaz…

-Çalışmak ve hizmet etmek şereftir, zevktir…

-Aile hayatı huzurdur, berekettir ve sağlıktır. Seviniz ve koruyunuz…

-Âlimler konuşursa toplum yükselir, âlimler susarsa toplum geri kalır. Onun için âlimler susmamalı ve heyecanlarını halkla paylaşmalıdırlar…

Hüseyin Kuran’ın çocukları ve torunları bu güzel söz ve nasihatlerle yetişmiş, memlekete ve millete hizmeti ibadet ve şeref kabul etmişlerdir.

İşte şimdi bulunduğunuz bu mekânda Hacı Hüseyin Kuran Kur’an Kursu’nda ve İslami Hareket Merkezi’nde, Kur’an-ı Kerim’in nuru ile nurlanmamız, İslam’ın uyanış ve dirilişi ile asrımızın insanının taçlandırılarak Yüce Allah’ın mükâfatına mazhar olmamızı ve bu yazıyı okuyanların başta Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed (SAV)’in ve bütün ecdadımızın ve babalarımızın ruhlarına bir Fatiha okuyarak nurlu ve kur’anlı gençlerimizin yetişmesi dileği ve duasıyla… 01.11.2022.

 

MERHUM HACI HÜSEYİN KURAN’IN oğlu

AVUKAT MUSTAFA KURAN

(Tüm Hukukçular Birliği Genel Başkanı)

 

YORUM YAP