DOLAR 32,5882 % 0.04
EURO 34,9287 % 0.08
STERLIN 40,5868 % 0.06
FRANG 35,7523 % 0.07
ALTIN 2.429,86 % -0,01
BITCOIN 66.324,95 -1.293

Afetler için her an tedbirli olmalıyız

Yayınlanma Tarihi : Google News
Afetler için her an tedbirli olmalıyız
0

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret etti. Isparta’nın birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirten Başkan Başdeğirmen, “Şehrimizde ilk kez 440 farklı noktada zemin etüdü çalışması yaptık. Bu çalışmayla Isparta’nın tüm arazisinin depreme karşı özelliğini tespit ettik ” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret etti. Ziyarette deprem gibi afet konuları ile yapılan çalışmalar ele alındı.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz, Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, depremle ilgili birçok çalışmanın yapıldığını ancak bazen eksik kalınan yanlar olduğunu belirtti. Isparta’nın etrafının faylarla çevrili deprem bölgesi olduğuna değinen Korkmaz, “Her ilde il deprem planıyla ilgili bir çalışma var. Bununla ilgili birçok konuya değinildi. Isparta’yla ilgili eksiklikler söylendiğinde yapı envanterinin eksikliği, zemine bağlı düzensizlikler, deprem mastır planının hazır olmaması gibi birçok konu gündemde. İnşaat Mühendisleri Odası olarak yapı envanteri çıkartılması ve deprem mastır planı hazırlanması konusunda elimizden gelen desteği sağlamak istiyoruz” dedi.

Isparta Belediyesi’nin zemin etüdü konusunda revizyon çalışması başlattığını kaydeden Korkmaz, “Bu revizyonla Isparta’mızın jeolojik fotoğrafı çıkartıldı. Bu bağlamda da yapı stoku da belirlenebilirse özellikle revizyonda kentsel dönüşümü de ön planda tutarak, bazı mahallelerde güzel çalışmalar yapılabilir. Yeni imar alanları açılmadan öte mevcut yapı stokunun ön planda tutulmasını istiyoruz. Amacımız deprem riskini en aza indirmek.  İnşaat Mühendisleri Odası’na düşen görevleri yapmak istiyoruz. Yapmış olduğunuz güzel çalışmalara bizler de katkı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, depremin çok hassas ve önemli bir konu olduğuna değindi. Isparta’da zaman zaman hafif şekilde depremler meydana geldiğini kaydeden Başkan Başdeğirmen, “Yetkililer, bunların faylardaki gazın azaldığını, ilerideki büyük depremlere mani olacak gaz çıkışları olduğunu söylüyorlar. Bunu duyunca rahatlıyoruz. Biz birinci derecedeki deprem bölgesindeyiz. Birinci derecede deprem bölgesi olmak demek her an her saniye büyük derecede deprem olabileceği anlamına geliyor. Bunları komşularımız Burdur ve Afyonkarahisar’la birlikte geçmiş dönemlerde yaşamış şehirleriz. Burada etkin deprem fayı olduğunu bilmekteyiz ve buna göre tedbirlerimizi almamız gerekiyor.  ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ diye bir söz var. Burada bu işi takip edecek birim belediyemizin imar birimi.  Yapılacak tüm projelerde statiğinin, mimarinin nasıl yapılması gerektiğini hassas şekilde inceleyerek sonuçlandırıyoruz” dedi.

1999 depreminden sonra imar mevzuatlarında değişiklikler yaşandığını belirten Başkan Başdeğirmen, mevzuatlarla birlikte birçok tedbirin getirildiğini söyledi. Başdeğirmen, “Her an depreme karşı tedbir içerisindeyiz. Bize gelen projelerde zemin etütleri olmayan inşaat projesine izin vermemiz mümkün değildir. Arkadaşlarımız bu konularda hassas. Bunların yeterli olmadığını da gördük. Isparta’nın genelinin gelecekte sel, deprem gibi afet durumlarında nasıl hasar görebileceğini görmemiz lazım diye 440 noktada deprem zemin etüdü yaptık. Bu şehrimizde ilk kez yapılan bir çalışma. Önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu çalışmaya sizlerle istişare yaparak başladık. Zemin etütlerimiz yapılırken Isparta’nın tüm arazisinin depreme karşı özelliğini tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Başkan Başdeğirmen, kentte son dönemde yoğun kar yağışları yaşandığını ifade ederek, “Kar erimeye başlayınca yükseklerden eridikten sonra şehre hızlıca gelebilir ve sel olabilir endişesi yaşadık. Çay boyundaki suyun nasıl geri teptiğini hep birlikte gördük. Bunu yaparken nereden sel gelebilir diye tespit yapılması da lazımdı. Şuanda Isparta’nın çevresinde yerleşim yerlerine gelebilecek, nerelerin sel bölgesi olduğunu da tespit ettik. Yağışlardan sonra heyelan olabileceğini düşünerek, heyelanların da yerlerini tespit ettik. Çok geniş kapsamlı altyapı tespiti hazırladık. Önümüzdeki günlerde sizlerle bu çalışmaları istişare etmemiz gerekir. Isparta’mızın depreme karşı en dayanıklı illerden olmasını hep birlikte sağlamamız gerekiyor. Bu konudaki hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP