DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
STERLIN 40,6534 % 0.01
FRANG 35,7427 % 0.57
ALTIN 2.393,53 % -0,14
BITCOIN 63.698,75 3.035

Belediyeler, Ticari İşletmeler Gibidir. Belediyecilikte İşletmeci Ruhuna Sahip Olmak Gerekir. 1.Bölüm

Yayınlanma Tarihi : Google News
Belediyeler, Ticari İşletmeler Gibidir. Belediyecilikte İşletmeci Ruhuna Sahip Olmak Gerekir. 1.Bölüm
0

2019’daki yerel seçimlerde Kandıra Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuştum. Belediye Başkanlığı için tüm vasıflara sahip, oldukça güçlü özgecmisi olan, iş hayatında da oldukça  ecrübeleri olan ve iş hayatında çok başarılı olmuş ve uzun yıllar da büyük şirketlerde yöneticilik yapmış biri olarak Kandıra’mızın gelişmesi için projelerimizi hazırlayıp, seçime girmiştik. Fakat belediye başkanlığı bizlere nasip olmamıştı. Bizler de nasip, kısmet değilmiş dedik ve köşemize çekildik. 

Malumunuz üzerine çok kısa zaman sonra yine yerel seçimler yapılacaktır. Bizler de daha önce hazırlamış olduğumuz projelerimizi kimseden esirgememek için, Kandıra’mızın belediye başkanının faydalanması için, hazırladığımız projelerimizi yayınlamaya karar verdik. Belki birilerine faydamız olur diye. Çünkü bilgi ve tecrübe paylaştıkça çoğalır. Ve çoğaldıkça değer kazanır. Uzun yıllardır iş hayatındayım. Hiç bir zaman bilgi ve tecrübelerimi elemanlarımdan saklamadım. Her zaman eğitici, dağitıcı ve paylaşımcı oldum. Zaten o yüzden is hayatımda oldukça başarılı oldum. 

   Şimdi gelelim Kandıra’mızla ilgili         projelerimize….

Kandıra, Kocaeli’nin küçük ve şirin bir ilçesidir. Kocaeli Yarımadası’nın kuzeyinde yer alır. Osmanlı Devleti döneminden bu güne kadar belediye tarafından yönetilen ,fakat makus kaderini bir türlü yenememiş , talihsiz bir ilçedir. Nedense Kandıra bir türlü gelişmedi, geliştirilemedi, ya da geliştirilmek istenmedi.

Uzun yıllardır gündemde olan Kandıra -Kocaeli arasında ki duble yol nihayet yapılmaya başlandı. Fakat ne talihsizlik ki, ne kader ki yol yapımı bir türlü bitmedi. Ve bitmiyor. Her yıl yüzlerce insanın kaza yaptığı , onlarca insanın hayatını kaybettiği Kandıra-Kocaeli yolu ,diğer adıyla ölüm yolu ne hikmetse bir türlü bitmek bilmiyor. Çalışmalar son hızıyla devam ediyor. İnşallah yolun yapımı yakın zamanda tamamlanacaktır. 

Sakarya’ya yarım saat, İstanbul’a bir buçuk saat mesafede olan Kandıra, maalesef bu yakınlığını ticari anlamda olumlu olarak kullanamamıştır. Ya da kullandırılmamıştır. Sebebi her ne sebeple olursa olsun ,Kandıra yıllardır bir arpa boyu yol alamıyor. 

Kandıra, Türkiye’nin en geniş kumsalına sahip olup, turizm gelirleri açısından oldukça zayıf bir ilçedir. Ayrıca tarihi bir dokusu olan, fakat bu tarihi dokuların korunmadığı bir ilçedir. Bununla birlikte Kandıra, Kocaeli’nin sanayisi alanında en geri kalmış ve en gelişmemiş ilçedir. Köylerde ki gençler Kocaeli merkezine göç ettiği için, köylerde tarımla uğraşacak kimse kalmamıştır. Köylerde genellikle yaşlı insanlar yaşamaktadır. 

Tarımla uğraşmayı bırakan gençlerin yerini yaşlı insanlar almıştır. Genellikle tarlada, bahçede ve pazarda yaşlı nene ve dedeleri görürsünüz. Köylerden kaçan ve toprağını satan, ekip biçme işini bırakan gençler Kocaeli’nin çeşitli fabrikalarında çalışmaktadır. 

Kandıra’mızın gelişmesi için öncelikle tarım başta olmak üzere, hayvancılık ve turizm alanında gelişmesi gerekiyor. 

1. Kandıra’mızın gelişmesinde rol oynayan en faktörlerden birisi tarım, birisi hayvancılık, birisi de turizmdir. Çünkü Kandıra’mızın gelişmesi ve kalkınması için başka bir çözüm yolu yoktur. 

O yüzden Kandıra çiftçisinin tarım ve hayvancılık alanında tekrar üretime geçmesi için uygun şartlar oluşturulmalıdır. Özellikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve karlılık oranlarının yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda desteklerin arttırılması gerekiyor. Bununla birlikte satış ve pazarlama konusunda çiftçilerimize destek verilebilir. Bu bağlamda Belediye ile Ziraat Odası ile işbirliği yaparak, çiftçilerimizin eğitilmesi ve yerinde tarım politikaları ile verim artırılabilir. 

2. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin daha uzun süre taze kalması ve uygun şartlarda muhafaza edilmesi için soğuk hava deposu yapılabilir. Belediye Tarım A.S bünyesinde ve kontrolünde olacaktır. Soğuk hava deposuyla çiftçilerimizin ürettiği organik ürünlerin daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Hem de ticari anlamda gelir getirmesi sağlanabilir. 

3. Çiftçilerimizin ürettiği organik ürünlerin satışı için Kocaeli-Kandıra yolu üzerinde , yol kenarlarına küçük küçük tezgahlar açılabilir. Açılan bu tezgahlar çiftçilerimize gelir kaynağı olabilir. 

4.Kandıra’m markası ile organik tarım ürünlerinin, özellikle de kuru bakliyat ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi için  esis kurulabilir. Çünkü köylerde kuru bakliyat ürünlerinin üretimi oldukça yüksektir. Bu anlamda çiftçilerimize destek verilebilir. 

 5. Çok eski yıllarda olduğu gibi yine keten üretimi yapılabilir. Malumunuz üzerine son yıllarda ülkemizde keten üretimi çok az yapılmaktadır. Keten özellikle tohumları açısından tıbben çok faydalıdır. Ayrıca keten bezi giyim sektöründe çok ihtiyaç duyulan bir üründür. Çiftçilerimize ticari anlamda kazanç sağlanabilir. Çünkü keten karlı bir ticaret ürünüdür. Ayrıca ev hanımlarının kazanç sağlaması ve ekonomimize katkı sağlayaması için evlerde keten dokuma tezgahları kurulabilir. Ayrıca ketenden üretilen ürünler piyasaya sunulabilir ve pazarlaması yapılabilir. 

Üretimi yapilan ürünlere marka ismi de verilebilir. 

6. Kandıra, tarıma elverişli topraklara sahiptir. Fakat üretim ve hizmet maliyetindeki yüksek girdile yüzünden topraklar ekim ve biçim yapılmıyor. Atıl durumda olan topraklarda yaş meyve ve sebze, ayrıca kuru bakliyat ürünlerinin ekilmesi sağlanabilir. Bunun için ortak ekim alanları oluşturulabilir. 

7. Köylerde üretilen salçanın Kandıra’m markası ile paketlenip, satışa sunulması sağlanabilir. Belediye Tarım A.Ş bünyesinde ve kontrolünde. 

8. Kandıra deyince aklımıza hindi geliyor. Hindi üretimine tekrar başlanması gerekiyor. Köylerde hindi üretimi için teşvikler ve hibeler, hatta destekler verilebilir. Hatta ve hatta Kandıra’m markası ile hindi konservesi üretim tesisi yapılabilir. Belediye Tarım A.Ş bünyesinde ve kontrolünde. Özellikle Rusya’dan çok ciddi gelir elde edilebilir. Çünkü Ruslar hindi konservesini çok seviyorlar. 

9. .Kandıra yoğurdu tekrar eski gücüne 

kavuşabilir. Bu anlamda özellikle köylerde manda yetiştiriciliği desteklenebilir. Belediye Tarım A.Ş bünyesinde ve kontrolünde üretimi yapilan yoğurtlar Kandıra’m markası ile satışa sunulabilir. Oldukça yüksek gelir sağlanabilir. 

10 . Kandıra, Türkiye’nin en geniş kumsalına sahiptir. Binlerce insanın uğradığı bir turizm merkezidir. Aslında turizm gelirleri açısından oldukça güçlü bir ilçedir. Lakin, Kandıra turizm alanında gelir sağlanamıyor. Kandıra’mıza gelen insanlar çöplerini atıp gidiyorlar. Bizler de çöplerini topluyoruz. 

11. Belediyeyi ait gelir getirici İşletmeler kurulması gerekiyor. 

Özellikle sahillere. restorant, çay bahçesi gibi insanların ucuz yemek yiyebileceği mekanlar çok az. Turistlerin rahat edeceği konaklama tesisleri yetersiz. Sahillerde doğru dürüst tuvalet yok. Bu anlamda Kandıra’mızın çok büyük eksiklikleri var. Ama çaresi de var. Hem de çok zor değil. Yeter ki profesyonel bir el değsin. 

12. Profesyonel takımların antrenman yapacağı modern tesisler yapılmalıdır. 

Özellikle İstanbul’a çok yakın olması sebebiyle , İstanbul’da ki spor kulüplerinin kamp yapması ve modern tesislerde  antrenman yapması sağlanabilir. Çünkü profesyonel takımların antrenman yapacağı tüm imkanlar Kandıra’ da mevcuttur; Temiz hava, bol güneş, deniz, yeşil ve ormanlık alanlar. Kulüplerinin Kandıra’ da kamp yapması Kandıra’mızın reklamı açısından çok önemli bir etki yaratır. 

13. Belediye tarafından sahillere küçük büfeler konulması ve bu büfelerde soğuk su, meşrubat, ayran ve soğuk sandviç satışı yapılabilir. Bunun için gerekli olan tek şey sandviç paketleme makinesi ve bir kaç eleman. 

Belediye gelirleri açısından önemli bir kazanç sağlanabilir. 

14. Yüksek tepelerden daha fazla enerji üretilebilir

Kandıra, oldukça yüksek tepelere sahip bir ilçedir. Rüzgarın çok olduğu ve çok estiği tepelere sahiptir. Bu yüksek tepelere tesisler kurulabilir. Böylelikle elektrik üretimi yapılabilir. Şu an itibariyle bazı yüksek tepelerde bir kaç elektrik santralleri var. Ama bu sayılar daha da çoğaltılabilir. Bu alanda işletmelerin teşvik edilmesi gerekiyor.

Not; Yazının devamı olacaktır. Bu yazımızın 1. kısmıdır

Saygılarımla!

Ayhan Yalçın 

Köşe Yazarı , 2019 seçimlerinde Kandıra Belediye Başkan Aday Adayı, Sivil Toplum Lideri, Siyasetçi ,İşletmeci, Satış Pazarlama uzmanı, Yaklaşık 50 farklı alanda eğitim ve sertifika sahibi,Eğitimci, Danışman, Genel Müdür, CEO

YORUM YAP