DOLAR 32,5152 % 0.29
EURO 34,5912 % 0.22
STERLIN 40,4778 % 0.24
FRANG 35,6259 % 0.16
ALTIN 2.505,97 % 0,92
BITCOIN 2.060.231 -3.385

İşitme kaybı yaşayan Sülüşoğlu’ndan başarılı mücadele

Yayınlanma Tarihi : Google News
İşitme kaybı yaşayan Sülüşoğlu’ndan başarılı mücadele
0

Çisem Çakır Sülüşoğlu: “Eski cihazlarda televizyon-radyo gibi aletlerden gelen ses çok mekanik ve robotikti, o yüzden her şeyi tam anlayamıyordum”

 

İSTANBUL (AA) – İşitme kaybı küçük yaşlarda fark edilen Çisem Çakır Sülüşoğlu, yaşadığı zorluklarla mücadele ederek başarıya ulaştı.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Ayça Çiprut, Çisem’i 4-5 yaşından beri tanıdığını, işitme kaybı ilerleyince, işitme cihazından gördüğü faydanın azalması sonrasında koklear implant ameliyatı olduğunu belirtti.

Çirput, ‘İmplant ameliyatı öncesinde düzenli işitme cihazı kullanmış olması nedeniyle yaşıtlarına benzer dil ve konuşma gelişimi mevcuttu. Koklear implant sonrası işitsel algısı hızla iyileşti. İlk başlarda daha sık olan programlar ve rehabilitasyon süreci bugünlerde sadece implant programlarının kontrolleriyle devam ediyor.’ değerlendirmesinde bulundu.

İleri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan çocuk ve yetişkinlerin koklear implant adayı olabileceğini ifade eden Çiprut, sözlerini şöyle sürdürdü:

Koklear implantın amacı, hasarlı olan işitme sisteminin, çevresel sesleri, müzik ve konuşmayı fizyolojik olarak mümkün olan en doğal şekilde algılamasını sağlamaktır. Yetişkin hastaların koklear implanttan faydalanabilmesi için işitme kayıplarının konuşmayı öğrendikten sonraki dönemde ortaya çıkmış olması bekleniyor. Çocuk hastaların koklear implant ile konuşmayı öğrenebilmeleri için implantın erken yaşlarda uygulanması ve çocukların işitme-konuşma eğitimi almaları gerekiyor.’

34 yaşındaki Çisem Çakır Sülüşoğlu ise işitme kaybı 3,5 yaşından sonra, o güne kadar gelişen konuşmasının durması ve 4,5 yaşına kadar hiç ilerlemediğini öğretmeni ve annesinin fark etmesiyle başladığını belirtti.

Bazı durumlarda özel muamele görme zorunluluğu hoşuna gitmediğini belirten Sülüşoğlu, şunları kaydetti:

‘Eski cihazlarda televizyon-radyo gibi aletlerden gelen ses çok mekanik ve robotikti, o yüzden her şeyi tam anlayamıyordum. Ayrıca, telefonla konuşmak kabus gibiydi benim için. Şu an yeni nesil cihazlarla çok daha iyi ve net duyuyorum. Geçmiş yıllardan gelen, telefonla konuşma fobimi seneler içinde yendim. Mesela bir anım var. Eski cihazım, tam tatile çıkarken yolda bozulmuştu. 3-4 gün hiç duymadan tatil yapmıştım. Bir de çocukken yanlışlıkla cihazımla denize atladığımı hatırlıyorum, yine bozulmuştu ve çok üzülmüştüm. Buna benzer olaylar yaşadım hayatım boyunca.

Hayatındaki dönüm noktalarından ilkinin koklear implant ameliyatı oldu. Kendi ayaklarımın üstünde durabileceğimi kanıtlamak üzere İngiltere’ye gitmeye karar vermem ikinci dönüm noktamdı. Benim için çok büyük bir adımdı çünkü ailem durumumdan dolayı beni yalnız başıma bir yere göndermeye korkuyordu. Ama her iki taraf için de iyi oldu, mental olarak güçlendim. Diğer bir dönüm noktam Amerika’ya gidişimdi. Orada aldığım eğitimlerin, tanıştığım insanların hayata bakışımda çok büyük katkısı vardır. Son dönüm noktam da Youtube kanalını açmam ve binlerce kişiye ulaşmam.’

Sülüşoğlu, işitme kaybı yaşayanların ısrarla, bıkmadan usanmadan, en önemlisi de kendilerine acımadan çalışmalarını tavsiye etti.
Çocuklarını çok iyi izleyip, en ufak bir eksikliği nasıl kapatacakları konusunda çözüm üretmek ailelerin en önemli görevi olması olduğunu belirten Sülüşoğlu, ‘Aileler, çocuklarına her şeyi yapabileceklerini ama çalışmak zorunda olduklarını anlatmalılar. Çünkü duymamak, kelime dağarcığının da eksik kalmasını beraberinde getiriyor. Kitap okumak ve onların da okumasını sağlamak çok önemli.’ ifadelerini kullandı.

Gökhan Yıldız

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP