DOLAR 32,5999 % 0.34
EURO 34,8211 % 0.18
STERLIN 40,4534 % -0.43
FRANG 35,8280 % 0.59
ALTIN 2.508,34 % 0,96
BITCOIN 2.117.785 2.358

Öğrenme güçlüğü tedavisinde oyun terapisinin iyileştirici etkisi

Yayınlanma Tarihi : Google News
1

Değerli okuyucular, özel öğrenme güçlüğü, beyin fonksiyonlarında sapmayla kendini gösteren, normal ya da normalin üstünde zekâya sahip, öğrenme ya da davranış sorunları olan çocuklardaki durum olarak tanımlanmıştır. 

Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin zekâ düzeyi, normal ya da normalin üstündedir. Çok hareketlidirler, el ve ayakları devamlı kıpırdar, yerlerinde duramazlar. Veya hipo aktiftirler yani bazısı çok yavaş hareket eder. Dikkatleri kısa sürelidir, kolayca dağılır. Motor koordinasyonları zayıftır. Sakarlık ve beceri zayıflığı görülür. El-göz koordinasyonları zayıftır. Görsel ayrımlaştırma yetenekleri zayıftır. 

Deniz, ikinci sınıfta okuyordu ve okuma-yazma konusunda sıkıntı yaşıyordu. Sınıfında kaynaştırma öğrencisiydi. Yaşıtlarına göre daha yavaş okuyor, okurken harf atlıyor, kelimeleri değiştirerek okuyordu. Kendisinden bir yaş küçük erkek kardeşi vardı. Kardeşinin dersleri çok iyiydi. Deniz, okul ödevlerini yapmakta zorlanıyordu, ders çalışmak istemiyordu. Raporlu olarak özel eğitim merkezinde bireysel eğitim alıyordu. Danışmanlık merkezine, kardeş kıskançlığı, ders yapmak istememe, özgüven sorunları yüzünden başvurdular.

Deniz’in anne babasından oğullarının gelişim öyküsünü aldıktan sonra, Deniz’e C.A.T psikanalitik hikayeler testi uyguladım. Çıkan sonuçlara göre, Deniz’in kardeşine karşı yoğun kıskançlığı vardı, kendini başarısız olarak görüyordu. Yaş seviyesine göre, babasını model alması onunla özdeşim kurması gerekirken annesini rol model olarak alıyordu. Babasının, kendisini derslerinde başarılı olamadığı için sevmediğini düşünüyordu. Öğretmeninden sevgi bekliyordu, ancak öğrenmede zorluk çektiği için, arkadaşları ve öğretmeni tarafından dışlandığını düşünüyordu. 

Deniz’in birinci sınıfta yaşamış olduğu, onu çok etkileyen travmatik bir anısı vardı. Öğretmeni, onu tahtada toplama işlemi yapması için tahtaya kaldırmış. Deniz, çok heyecanlanmış, o işlemi yapamamıştı. Arkadaşları onunla dalga geçmişlerdi. Bunun gibi, okulla ilgili pek çok olumsuz anıları vardı   

Deniz ile sonraki seansta oyun terapisine başladık. Deniz, terapist olarak bana güvendi ve ilk seanslardan itibaren olumsuz geçmiş anılarını oyunlar yoluyla dile getirdi. Önce bu anıları oynarken oyuncaklar ile bunları canlandırdı, sonraki seanslarda bana da roller vererek, beni kurban yani kendi yaptı, kendisine yapılanları canlandırdı. Oyun seansları sonucunda kaybettiği gücünü, kırılan onurunu, özgüvenini tekrar geri almış oldu. Kendine olan güveni arttığı için, bu iyilik hali, okul hayatına olumlu şekilde yansıdı.

Travma yaşayan çocuklar bilişsel, davranışsal, psikolojik, fizyolojik tepkiler gösterirler.

– Bilişsel tepkiler; öğrenme sorunları, düşük yetenek gelişimi, dikkat, hafıza problemleri, tekrarlayan olumsuz düşünceler, olaya ait görüntülerin zihne gelmesi olarak sıralayabilirim.

– Psikolojik tepkiler; şok olma, korku hissi, öfke, yas, suçluluk utanç hisleri, çaresizlik ümitsizlik, sevgi şefkat gördüğünde bunun farkına varamama, hiçbir şeyden zevk almama, stres, depresyon, kaygı olarak sıralayabilirim.

– Fizyolojik tepkiler; baş göğüs ağrısı, gürültüden aşırı irkilme, mide yanması veya bulantı, nefes darlığı, iştahsızlık veya iştah artışı görülebilir.

Görüldüğü üzere çocukların yaşadığı travma okul başarısını ve çocuğun öğrenme güçlüğü sorununa sahip olmasını etkilemektedir. Öğretmenler sınıf ortamında çocuğun rutinin dışında daha zor dikkatini verdiğini, daha kaygılı olduğunu, kolay ağladığını fark ettiklerinde çocuğun yıpratıcı bir deneyim geçirdiğinden şüphelenmelidir. Bu durumda çocuğun tepkilerini hoşgörüyle karşılamak ve çocuğun duygularını serbestçe ifade etmesine izin vermek en doğru davranış olacaktır.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar mutlaka bireysel özel eğitim desteğinin yanı sıra oyun terapisi görmelidir. Oyun terapilerinde çocuk okulla ilgili olumsuz yaşantılarını terapinin ilerleyen seanslarında, terapistle güvenli bir ilişki kurduktan sonra oyunlarında sahneler. Böylece kaybettiği gücünü onurunu özgüvenini tekrar kazanır. Bu iyilik hali ders başarısına ve sosyal ilişkilerine olumlu bir şekilde yansır.

Çocuklarınızın kolay öğrenebilmeleri duasıyla Allah (c.c)’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT 

instagram adresim:@ psikologkivancc

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP