DOLAR 34,0234 % 0.06
EURO 37,8423 % 0.33
STERLIN 44,8177 % 0.08
FRANG 40,2345 % 0.19
ALTIN 2.738,99 % 0,39
BITCOIN 56.767,02 0.572

KAN&KAN

Yayınlanma Tarihi : Google News
KAN&KAN
0

Dr.Müslüm SUNAY yazdı…

Seksenli yılların başında, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve araştırma hastanesi Dahiliye bölümünü kazanınca elimdeki evraklarla doğruca hastane başhekiminin yanına gittim.
Başhekim bey evraklarla beni sanırım dördüncü dahiliye şefi Dr. İsmet Mengü hocamızın yanına gönderdi.
Servise gelince kendimi asistan odasında buldum. Odada sandelyeye ters oturtulmuş bir hasta ve kıdemli asistan Dr. Zühtü Tarhan’ın eldivenli elleri ile, sağ elinde kalın bir ponksiyon yani sıvı boşaltma iğnesi ile ponksiyon yapmaya çalışıyordu. Üç dört asistan arkadaşlarda onu dikkatle seyrediyorlardı.
Odaya girip bu tabloyu görünce bende şezlonga ilişip oturup seyretmeye başladım.
İçeriye gireli daha bir dakika geçmemişti ki, kapı açıldı ve beyaz önlüklü ve yaşından hocamız İsmet Mengü olduğu her hali ile belli oluyordu.
Beni göstererek bu adam kim diye sorunca,
Arkadaşlar hocaya yeni gelen asistan olduğumu söyleyince, hoca hiddetle bana,
— evladım sen niye uzak duruyorsun? Niçin arkadaşlarına yaklaşmıyorsun?
Bende müsait bir dille,
— Sayın hocam ben bu odaya gireli beş dakika olmadı ki. Birde adaptasyon denen bir durum var değilmi hocam ? dedim.
Hoca hiç bir söz söylemeden kapıdan çıktı ve koridorda bir eli belinde, bir aşağı bir yukarı gidip geliyordu.
Üçüncü tur bitince birden odaya gelen hoca, sağ eliyle sol omuzumu sıkı sıkı tutup,
—evladım çok doğru diyorsun. Adaptasyon denen bir durum var ama dikkat et seninki bir ömür sürmesin.dedi ve hızlı adımlarla odasına döndü.
Bende arkadaşlarla tanışma merasimine daha geçtik geçmedik ki telefon çaldı ve telefonda başhekim uyğun bir dille bana altıncı dahiliye şef Dr.Adnan Başar’ın servisine gidip başlamamı emretti. Bir kat aşağıya indim ve 6.dahiliye şefi, Dr. Adnan Başar’la tanıştım
Baş asistan dr. Nurten korkutanla, Dr. Mecdi Ergüneyle ve uzm.dr. Nihat Binakla asistan ve hemşire arkadaşlarımızla birlikte çok güzel çalışmalarımız oldu.
Asistanlık çok zor bir süreçtir. Çok sık gelen ve 34 saat süren yorğun ve uykusuz insanı canından bezdiren nöbetler demektir asistanlık.
Aylar sonra dahiliye servislerinden nöbeti devir aldığım sırada, Dr.ismet Mengünün yakın tanıdığı bir hastayı getirdiler. Hastanın nabzı ve tansiyonu alınmıyordu.
Hocaya durumu anlattım. Sana güveniyorum sen yaparsın dedi ve çekip gitti.1200 yataklı koskoca hastanede bir kardiyoloğ yok.Yoğun bakım bölümü de yoktu. Yine iş başa düşmüştü.
Serumla tansiyon yükselten ilacı dikkatli bir şekilde verdim. Tansiyon 10 a yükselince, çarpıntıyı düzelten ilacıda verince nabızda düzeldi tansiyonda. Yani hasta büyük hayati tehlikeyi atlatmış oldu. Sabah olunca İsmet hocam hastayı görünce gözüne inanamadı, yanaklarımdan öptü çok teşekkür etti ve bana, sen yaparsın demiştim değil mi?. Bu motivasyon bana çok iyi geldi doğrusu.
Rahmetli Adnan hoca film ve tahlilden evvel hastaya sorular sorarak ve beden muayenesi ile büyük oranda hastalıkların, teşhis edilebileceğini iddia ederdi.Hoca bizlere sık sık
—sizler zorlu imtihanları aşarak asistan oldunuz.Burası eğitim yeri değil pratik ve araştırma yeridir.derdi Hasta için istediğimiz şeker tahlilini bile niçin istediğimizi sorardı. Bizde
Çok güzel seminerler yapardık. Nurten hanım bizim için bir şansdı. Onunla haftanın bir günü Çapa tıp fakültesine gider çok önemli seminerleri dinler akademik tartışmalara katılırdık. Bunun ileride çok büyük faydasını gördüm.
İkinci yılımız dolmuştu.
Polisitemia vera yani kırmızı kan hücreleri fazlalığından yatan Ali isimli bir hastayı hocama takdim edince, Kızılay torbaları ile hastadan üç torba kan aldım. Hasta öyle rahatladı ki bana ettiği teşekkürün haddi hesabi yoktu.
O sırada acil servise Semra adında özofağus yani yemek borusu kanamasından çok şık bayan bir hasta getirildi.
Hastanın durumu çok kötü idi. Öğürerek ağzından her seferinde bir bardak dolusu kırmızı kan geliyordu. Muayenede hastanın karaciğer sirozu olduğunu anladık ve
Acilen taze kan gerekiyordu. Üç torba kan aldığımız Ali hasta ile Semranın kan grubu A.rh negatifti. Bu Semra için büyük bir şans idi.
Bu hastadan aldığımız kanları sirozlu hastaya veriyorduk. Elbette vermek yetmezdi. özofağustaki kanayan damarı baskı altına almak da gerekiyordu.
Bunun için, Sengisteyin Blacmore adlı bir adam üçlü sonda sistemini icat etmiş ve bizim hastane deposunda bu sondadan vardı. Üçlü
Sondanın birisiyle midedeki balon şişince sonda geri gelmiyordu. İkinciyi şişirince, damara baskı yapıyordu. Üçüncü sonda da hastayı beslemek içindi. Toplamda iki saat içinde o büyük kanama durdu. Nurten hanım ben, doktor ve hemşire arkadaşlarım hep beraber büyük coşku ve sevinç yaşamıştık.
Semra hanım çok şakacı şen şakrak bir kadındı. Bize gülerek,
— beni çabuk iyi edin yarın akşam Boğazda yemeğe davetliyim. Demişdi
Ertesi gün, hasta çok iyi olduğu için balonları söndürerek üçlü sondayı yavaşça çıkardık. Makyajını yapmış hastanın
Gerçekten ısrarına dayanamadık ve taburcu ettik.
Toplamda 21 torba kan aldığımız Ali hastamızıda bir hafta sonra taburcu ettik. Kısmetin varsa gelir yelden Yemen’den misali,
Isparta Yalvaçtan gelen Ali hastamız sanki kendisi için değilde Semrayı kurtarmak için gelip servise yatmıştı.

Dr.Müslüm SUNAY yazdı…

YORUM YAP

Übeyit Kenan Demirtaş 7 Ocak 2023 / 11:45 Yanıtla

Akıcı,güzel bir anlatım.Söz uçar gider,yazı baki kalır.Bu sebeble,yazılarınızı kitaplaştırmanızı umuyorum.

Hakan Saatcıoglu 8 Ocak 2023 / 18:42 Yanıtla

Çok güzel ve anlamlı anılar. Sağlıkla kalın Müslüm Hocam

Ayşe belce 10 Ocak 2023 / 10:59 Yanıtla

Kalmine saglik hocam.ne kadar akıcı bir dille anlatıyorsunuz. Allah hipokrata sadik butun hekimlerimize saglikli omurler versin.emekleriniz önünüze çıksın