DOLAR 34,3574 % 0.01
EURO 37,4234 % 0.02
STERLIN 44,5592 % -0.06
FRANG 39,7702 % 0.02
ALTIN 3.022,49 % -0,01
BITCOIN 67.748,87 -1.969

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
0

     Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kas-iskelet , sinir veya kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanı ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır.

     Fizik tedavi, fiziksel yöntem ve tekniklerin hastalıkların tedavisinde kullanılması anlamına gelir. Uygulanan fizik tedavi yöntem ve teknikleri vücudumuzda herhangi bir lezyon veya yara oluşturmaz. Bu tedavi uygulamasının amacı hastanın ağrılarının azaltılması veya yok edilmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması,  günlük yaşam aktivitelerinin tekrar kazanılması, orgazanların işlevlerinin sağlıklı hale gelmesi, bağımsız bir birey olarak toplumdaki yerini almasıdır. Fizik tedavi uygulamasının amacı hastanın ağrılarının azaltılması veya yok edilmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması, günlük yaşam aktivitelerinin tekrar kazanılması, organların işlevlerinin sağlıklı hale gelmesi, bağımsız bir birey olarak toplumdaki yerini almasıdır.

Fizik tedavi can acıtır mı?

     Fizik tedavi uygulamalarının yan etkisi/istenmeyen etkisi yoktur ve alışkanlık yapmaz. Fizyoterapi uygulamaları can acıtır mı? Hayır; ama eğer hastada eklem kısıtlılığı mevcutsa, örneğin omzunu kaldıramıyorsa, o zaman fizyoterapist, germe egzersizleri yapacağından hafif ağrı olabilir.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Ortopedik Hastalıklar ve yaralanmalar
  • Nörolojik ve sinir-kas hastalıkları ve yaralanmaları
  • Akut ve kronik ağrı tedavisi
  • Romatizmal hastalıklar
  • Pediatrik rehabilitasyon
  • Kardiyopulmoner rehabilitasyon (kalp-akciğer rehabilitasyonu)
  • Doğumsal veya edinsel eklem ve kemik bozuklukları
  • Yanık sonrası rehabilitasyon
  • Geriatrik(yaşlı) rehabilitasyon
  • Metabolik hastalıklar (diyabet, osteoporoz vb.)
  • Spor yaralanmaları
  • Önleyici tedavi yaklaşımları
  • Topuk dikeni

     Hastalığın teşhisi konulduktan sonra hastanın durumuna göre uygun bir fizik tedavi programı planlanır. Fizik tedavi, uzman hekim denetiminde yapılmalıdır. Bu tedavi programı ilaç, fizik tedavi tekniklerinin uygulanması ve tedavi edici egzersizlerden bir veya birkaçını içerebilir.

     Şanlıurfa Mehmet Akif  İnan hastanesine bağlı İpekyol üzerinde bulunan fizik tedavi merkezi ve ek binasında bulanan 2 yerleşkesinde hizmet vermektedir.

     Bu merkezlerde yetişkin rehabilitasyon (ortopedik, nüroloji), çocuk rehabilatasyon, elektroterapi (bel,boyun, diz) olmak üzere çeşitli son model teknolojik aletlerle, İpekyolda 30 kabin, Ek binada 12 kabin tekniker, fizyoterapist, ergoterepist olarak toplam 30 personel ile İpekyol merkezinde 250 ek binada da 150 olmak üzere GÜNLÜK toplamda 400 kişiye büyük özveriyle hizmet vermektedir.

     Ayrıca ek bina merkezinde Şanlıurfa”da tek olan Robotik Rehabilitasyon aleti ile yürüme fonksiyonunu kısmen veya tamamen kaybetmiş hastaların yeniden yürüme yeteneğini kazandırmak amacıyla kullanılan, sanal gerçeklik uygulamalarını da içinde barındıran kanıta dayalı bir tedavi uygulanmaktadır.

     Bu tedavi aşamasında yaşlı veya araçları olmayanlara evden alıp eve bırakma hizmeti olarak  Karaköprü, Yenişehir; Süleymaniye, Bağlarbaşı, Devteşti” den 3 araç 6 servis ile hizmet verilmektedir.

 

 

YORUM YAP