DOLAR 32,5490 % 0
EURO 34,8322 % -0.11
STERLIN 40,5039 % -0.05
FRANG 35,6155 % -0.23
ALTIN 2.429,23 % -0,04
BITCOIN 66.661,88 0.882

ŞANLIURFA VE İSOT

Yayınlanma Tarihi : Google News
ŞANLIURFA VE İSOT
0

Makedonya Kralı Büyük İskender doğu seferi sırasında Urfa`ya hakim olmuştur. (M.Ö. 332). Bu devir, M. Ö. 132`de Asraane krallığı ile son bulmuştur. M. S. 250 yıllarına kadar devam eden Osroane Krallığı dönemi Hıristiyanlık açısından büyük önem taşımaktadır. O çağın Osroane Kralı Abgar Ukomo`nun (Kara Abgar) dünyada Hristiyanlığı resmi din olarak kabul eden ilk krallardan olduğu, Hz. lsa ile mektuplaştığı ve Hz. lsa`yı dinini yaymak üzere Urfa`ya davet ettiği rivayet edilir.

Hristiyanlığı ilk yıllarında kabul eden Urfa, Müslümanlığı da ilk yıllarında kabul etmiştir. (M.S. 639). Selçuklu Sultanı Alpaslan`ın 1071 yılında şehri kuşatmasına kadar birçok siyasi ve dini hareketlerin olduğu Urfa`da bağımsız bir Haçlı Kontluğu (M.S. 1098-1144) kurulmuştur. 1144 yılında İmadeddin Zengi, 1 182`de Selahaddin Eyyübi Urfa`ya hakim olmuştur.

PEYGAMBERLER ŞEHRİ

Şanlıurfa tarihi, mutfağı, yöresel kıyafetleri ile güzel ülkemizin güzide şehirlerinden biridir. Urfa denince akla ilk gelenler ÇİĞKÖFTE, yaklaşık 12.500 yıl öncesine ait buluntular mevcut olduğu GÖBEKLİTEPE, İslam tarihinin ilk üniversitesi HARRAN ÜNİVERSİTESİ, Hz.İbrahim’in Kuran’da anlatılan hikayesinin geçtiği rivayet edilen BALIKLI GÖL, rivayetlere göre yaşamış peygamberlerden dolayı peygamberler şehri denmektedir. Bu peygamberler; Hz.İbrahim, Hz.Eyyüp, Hz.Elyesa, Hz.Şuayip, Hz.Lut, Hz.Yakup ve Hz.Musa’nın olduğu söylenmektedir.

Ve Urfalıların olmazsa olmaz dedikleri yapımında çok emek harcayarak elde ettikleri İSOT…

Urfalılar acıyı çok sevdiklerinden isot onlar için çok değerlidir, tatile veya il dışına misafirliğe gittiklerinde bile isotlarını yanlarında götürürler.

Şanlıurfa”da isot ve yöresel ürünlerde en gözde mekanlardan biri olan Kervan İsot Sarayı işletmecisi Mehmet Catın, isotun yapım aşamasında zorluklara değinerek; “çok çileli bir süreçte yapılıyor, tohumundan ayrılıp günlerce meşhur Urfa sıcağında başında bekleyerek güneşte kurutulan daha sonrasında geleneksel yöntem olan tokmakla dövme veya modern yöntem olan makine ile çekme işlemi esnasında zeytinyağı ve kaya tuzu eklenerek tüketime hazır hale getirilmektedir” diyor.

HAKİKİ İSOT FABRİKASYON OLMAZ

İsotun çok çeşitleri olduğunu belirten Catın, şöyle devam ediyor:

“Kırmızı isot bildiğiniz pul biberdir ancak lezzeti ve rengi sizi cezbediyor. Kırmızı isot güneşte değil de gölgede kurutularak elde edilir. Mor İsot, Mor isot ise güneşte 1-2 gün bekletilerek elde edilen isot çeşididir. Acısı kırmızı isota göre daha fazladır.

Tüketicilerin isot alırken fabrika ürünü değil de hakiki Urfa isotu almalarını tavsiye edilmekte. İsot üretimi, kesinlikle fabrikasyon bir olay olmamaktadır. Bu işin içerisinde olan kişiler olarak geçmişten bugüne Urfa isotunun el emeği şeklinde kişiler tarafından en bilindik yöntemler ile yapıldığını bilmekteyiz. Urfa Ev İsotu, Urfa halkı tarafından genel yöntemler ile üretilen doğal bir baharat olduğu için kesinlikle özel amblemli ve ambalajlı bir şekilde satılmamaktadır. Bu şekilde çeşitli ambalajlar ile sarıp sarmalanmakta olan ve albenisi yüksek isot benzeri ürünlere aldanmayınız. Doğal görünümü ile ortada olan ve müşterilerin kolayca görsel anlamda görebileceği bir şekille basit bir paketleme ile istenilen kilogram şeklinde satışa sunulmaktadır.”

 

Spariş için iletişim bilgileri

Tel : 0544 465 78 92

Ürünleri görmek için (insegram urfamisotcum , facebook Kervan isot sarayı)

Fotoğraf

Fotoğraf

YORUM YAP