DOLAR 32,5058 % 0.08
EURO 34,6639 % 0.26
STERLIN 40,4505 % 0.11
FRANG 35,6854 % 0.29
ALTIN 2.475,12 % -0,45
BITCOIN 1.974.725 -3.803

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Uzay Kuvvetleri Komutanlığı Neden Önemli
 
Uzay da büyük bir rekabet yaşanıyor. Dünya savaş stratejileri yeni bir boyut kazanıyor. Hibrit savaş teknolojileri yeni uygulama alanlarına yayılmaktadır. ABD, Rusya, Çin ve Fransa arasındaki rekabet farklı bir alanda kendini gösteriyor. Uzay Kuvvetlerini Komutanlığına ilk olarak ABD ve Fransa kurarak yeni savaş konseptinde geçiş yaptı.
 
Uzay da yaşanan bu önemli gelişme yeni rekabet ve çatışma alanlarına yansıya bilir.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte yeni nesil uydular, insansız savaş araçları, hava savunma ve taarruz sistemleri, yapay zeka, bilişim, İHA, SİHA, robotik savaş otomasyonlar büyük bir gelişme göstermeye devam ediyor.
 
ABD, Rusya ve Çin arasındaki küresel güç rekabetine Fransa da Uzay Kuvvetleri Komutanlığını kurarak katılmış oldu. Bu gelişmeler savaş konseptinde yeni düzenlemelere gereksinim olduğu gerçeğini gözler önüne sermiştir. Uzay yeni bir rekabet ve mücadele alanı oldu. Global rekabet yeni bir alanda daha kendini gösterdi.
 
Türkiye, savunma sanayinde yerli üretime ağırlık vererek özellikle İHA ve SİHA’lar konusunda önemli mesafe kat etti. Bu yeni rekabet alanı ile ilgili olarak da stratejik çalışmalar başlatılmalıdır. Bir çok ülke bu alanda zaruri olarak düzenlemeye gidecektir. Özellikle İMECE Uydusu Türkiye için önemli koz olacaktır. İğneada fırlatma ve Kefken Adasında İzleme izleme tesisi inşa çalışmaları başlamıştır. Ar-Ge çalışmaları Roketsan tarafından yapılmıştır. 2026 da milli uydularımız İğneada’dan fırlatılacak.
 
Yaptığımız araştırmalar da Türk Kamuoyu’nun bu konu da yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı ve çok geriden geldiği görülmektedir. İç siyasi tartışmalar, güncel meseleler ve suni gündemler Türkiye’nin bütün enerjisini almakta ve dikkatini yeni gelişme alanlarına yoğunlaştırmasına engel olmaktadır.
Ülke kamuoyunun daha vizyoner bir bakış açısıyla, dünya gündemi ve arka planına yoğunlaşmalıdır.
 
Mustafa Şentürk
Araştırmacı-Yazar

YORUM YAP