DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
STERLIN 41,0337 % -0.05
FRANG 35,4067 % -0.62
ALTIN 2.500,70 % 1,40
BITCOIN 66.950,00 1.06

Son teşehhütte dua okumak ve Ruh temizliği

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.

Efendim;
Bu yazımızda da siz değerli okuyucularımıza namazda son teşehhütte okunmasında fayda olan duaları ve ruh temizliğinin nasıl olacağını hatırlatmak istiyoruz.

Bir hadiste, “Allahü Teâlâ buyurdu ki: Abdesti bozulunca abdest almayan bana cefa etmiş olur. Abdest alıp da, iki rekât namaz kılmayan da bana cefa etmiş olur. İki rekât namaz kılıp da, dua edip benden bir ihtiyacını istemezse yine bana cefa etmiş olur. İki rekât namaz kıldıktan sonra dua edenin duasını kabul etmezsem ben de ona cefa etmiş olurum. Hâlbuki ben cefa etmem” buyuruluyor.

Bu müjdeye kavuşmak için her namazda, son teşehhütte Rabbena’dan sonra şu duaların hepsini; “1- Rabbicalni…, 2- Rabbenağfirli…, 3- Allahümme inni eselüke…, 4- Allahümme İnneke…, 5- Allahümme Mağfiretüke…, 6- Allahümme Ya Mukallibel Kulüb… 7- Allahümme İnni Euzübike…” okumakta mahzur yoktur.
Yani; bu duaları son teşehhütte, Rabbena’dan sonra okumakta mahzur yoktur, iyi olur.

Duaların manaları şöyledir:
1- Rabbic’alnî Mukîmessalatî Ve Min Zürriyyetî Rabbenâ Ve Tekabbel Düâi = Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle, ey Rabbimiz! Duamı kabul et!

2- Rabbenağfirlî Veli Vâlideyye Ve Lil-Mü’minine Yevme Yekûmül Hisab = Ey Rabbimiz, kıyamette hesaba çekileceğimiz gün beni, ana babamı ve müminleri affet!

3- Allahümme İnnî Es’elükes-Sıhhate Vel-Âfiyete Vel-Emânete ve Hüsnel-Hulkı Verrıdâe Bilkaderi Birahmetike Yâ Erhamerrâhimîn = Yâ Rabbi, bana sıhhat, âfiyet [dinimi ve itikadımı bid’atlerden, amelimi ve ibadetimi âfetlerden, nefsimi şehvetlerden, kalbimi heva ve vesveseden koru] ve güzel ahlak ver, emanete riayet etmeyi, hıyanet etmemeyi ve kaderine rıza göstermemi nasip eyle! Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için, duamı kabul eyle!

4- Allahümme İnneke Afüvvün Kerîmün Tuhıbbül Afve Fa’fü Annî = Ya Rabbi sen elbette affedicisin, kerimsin, affetmeyi de seversin, ihsanınla beni de affet!

5- Allahümme Mağfiretüke Evsau Min Zünûbi ve Rahmetüke Erca İndî Min Amelî = Yâ Rabbi, senin mağfiretin, benim günahlarımdan çok geniş, çok fazladır. Sonsuz rahmetinin yanında benim amelim hiçtir. Ben bu amelime değil, rahmetine güveniyorum. Rahmetinle günahlarımı affet!

6- Allahümme Yâ Mukallibel Kulûb, Sebbit Kalbî, Alâ Dînik = Ey büyük Allah’ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak Sensin. Kalbimi, dininde sâbit kıl, dininden döndürme, Müslümanlıktan ayırma!

7- Allahümme İnnî Eûzü Bike Min Hemezât-İş-Şeyatîn = Yâ Rabbi, [insan ve cin] şeytanlarının vesvesesinden, şerrinden ve sataşmalarından sana sığınıyorum, beni onlardan koru!

Namazda okunan Kur’an-ı Kerim daha sevab olduğu gibi, namazda yapılan dua da daha sevabdır.

Ruh temizliği

Hadis-i Şerifte, “İlim ikidir: Beden bilgisi, din bilgisi” buyuruldu.
Yani “İlimler içinde en lüzumlusu, ruhu koruyan din bilgisi ve bedeni koruyan sağlık bilgisidir” buyurarak, her şeyden önce, ruhun ve bedenin zindeliğine çalışmak gerektiğini emretti. İslamiyet, beden bilgisini, din bilgisinden önce öğrenmeyi emrediyor. Çünkü, bütün iyilikler, bedenin sağlam olması ile yapılabilir.

İslamiyet’te ruh temizliği esastır. Yalan söyleyen, hilekârlık yapan, insanları aldatan, zulmeden, haksızlık yapan, din kardeşlerine yardım etmeyen, büyüklük satan, yalnız kendi menfaatlerini düşünen bir kimse, ne kadar ibadet ederse etsin, hakiki bir Müslüman sayılmaz.

Kur’an-ı Kerim’de mealen buyuruldu ki:
“Ey Resulüm, kıyamet gününü inkâr eden, yetimi, öksüzü incitip hakkını gasp eden, fakiri doyurmayan ve başkalarını da fakire iyilik yapmaya teşvik etmeyen o kimseyi gördün mü?” [Maun]

Bu gibi kimselerin ibadeti kabul olunmaz. İslam dininde yasaklardan, haramlardan sakınmak, emirleri, farzları yapmaktan daha önce gelmektedir. Hakiki bir Müslüman, her şeyden önce, tam ve mükemmel bir insandır. Güler yüzlü, tatlı dilli, doğru sözlüdür. Kızmak nedir bilmez.

Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:
“Kendisine yumuşaklık verilen kimseye dünya ve ahiret iyilikler verilmiştir.” [Tirmizi]

Müslüman son derece mütevazı, alçak gönüllüdür. Kendisine başvuran herkesi dinler ve imkan buldukça yardım eder. Müslüman vakurdur, kibardır. Ailesini ve vatanını sever.

Hadis-i Şerifte, “Vatan sevgisi imandandır” buyuruldu. Bunun için, vatanına saldıranlara karşı gereken vazifesini yapar. Hakiki Müslüman, dinine, anasına, babasına, hocasına, Âmirine karşı saygılıdır. Lüzumsuz şeylerle uğraşmaz. Ancak faydalı şeylerle meşgul olur. Kumar oynamaz, vaktini boş geçirmez.

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)

YORUM YAP